Wachtwoord Windows XP/Vista resetten

Een systeembeheerder komt met een breed scala en technologieën, de ene al wat meer au courant dan de andere, in aanraking, zeker wanneer die ook nog eens oude hardware verzamelt.

Zo ook nu: geïnspireerd door een andere Twitteraar en in een vlaag van nostalgie ga ik een PC uit de tijd van toen proberen terug aan de praat te krijgen, om zo te gamen alsof het weer helemaal 2005 is. En dat wil zeggen, Vista of XP. Toevallig staat op het stuk hardware dat door een goede wind mijn richting uitgeblazen is het vermaledijde Windows Vista; en daar beginnen we dus mee.

Een installatie-CD van Vista (of XP) is al lang niet meer te vinden, maar meestal kan je wel het systeem terugzetten naar zijn fabrieksinstellingen. Alleen, daarvoor moet je het wachtwoord van een lokale beheerder weten. En dat weet niemand meer natuurlijk …

Gelukkig bestaat er zoiets als SystemRescueCD, een Linuxdistributie met als enige doel het herstellen van systemen waarbij iedereen de moed al lang heeft opgegeven. Die CD bevat ook het tooltje chntpw, waarmee je het wachtwoord van lokale gebruikers kan wijzigen of zelfs verwijderen. Exact wat ik nodig heb!

Start SystemRescueCD, selecteer de keymap en wacht tot het opstarten voltooid is. Dit kan even duren. Van zodra dit gebeurd is; doe je het volgende.

Koppel de C-schijf aan. Meestal is dat de eerste grote schijf met NTFS en ze is ook bootable. Nagaan is eenvoudig via fdisk -l.

ntfs-3g /dev/sda1 /mnt/windows

Verplaats u naar /mnt/windows/Windows/System32/config en begin de SAM-database aan te passen.

Om alle gebruikers te zien, en of ze beheerrechten hebben, doen we dit (het is sam of SAM, hangt af van hoe het op het systeem ooit is ingesteld). Als het met sam niet lukt, probeer eens met SAM.

chntpw -l sam

Neem de gebruiker met beheerrechten en pas hem aan. Omdat ik toch ga terugzetten naar fabrieksinstellingen heb ik het wachtwoord meteen leeggemaakt (keuze 1), maar je kan het ook veranderen (keuze 2).

chntpw -u <beheerder> sam

Van zodra je dit gedaan hebt kan je herstarten en ofwel kan je nu probleemloos aanmelden, ofwel kan je beginnen met het systeemherstel. Veel plezier!