Proximus TV & Ubiquiti

Ja, ook wij zijn voor de bijl gegaan. Na enkele jaren geleefd te hebben als “cord-cutter” gaan we nu toch terug televisie binnenhalen, maar dan wel van Proximus. Er komt ook internet bij, en dus moeten we dat laten werken met onze setup, die, zoals het een echte systeembeheerder betaamt, een stuk complexer is dan waarschijnlijk nodig. Maar het kan, dus waarom zouden we het niet doen?

Wat Proximus normaal doet

De vrij eenvoudige standaardopstelling.

De vrij eenvoudige standaardopstelling.

De normale opzet van een gewone klant is vrij eenvoudig. Belgacom installeert een B-Box, die als manusje-van-alles zowel modem, router als WiFi-toegangspunt is. De decoder van je TV wordt rechtstreeks aangesloten op de B-Box. De B-Box weet welke uitgang verbonden is met de TV en stuurt de correcte gegevens naar het juiste systeem.

Hoe het er bij ons uitziet

Onze iets complexere opstelling.

Onze iets complexere opstelling.

Het is bij ons iets ingewikkelder; het nadeel van samen te leven met een systeembeheerder. Het volledige netwerk wordt beheerd door de UniFi controller; alle switches, routers en access points (WiFi) zijn dus van Ubiquiti, wat het zeer eenvoudig maakt om alles in te stellen. Het internet komt binnen via een modem, naar een router. Vanaf dan begint het “interne” netwerk dat volledig naar onze (mijn) wens is geconfigureerd. De switch-dc is het eigenlijke hart, want daarvandaan vertrekken kabels (echte fysieke kabels) naar allerlei andere switches waar dan computers en WiFi-toegangspunten mee verbonden zijn.

Uiteraard is het nog ietsje ingewikkelder. Er wordt vrijelijk gebruik gemaakt van VLANs om het netwerkverkeer te scheiden (de router heeft ook een firewall). VLANs zijn “virtuele” netwerken die gebruikt kunnen worden om meerdere netwerken (met eigen IP-adressen) over één fysieke link (kabel) te sturen, wat heel wat bespaart op kabels maar alles complexer maakt. Bovendien moet jouw apparatuur (switches, routers) om kunnen met VLANs, wat bij (semi)professionele apparatuur altijd het geval is, maar de huis-tuin-en-keuken-routers (bv. van TP-Link) hebben die functionaliteit meestal niet.

Hoe we dat aan elkaar gaan hangen

Nu is het pas complex.

Nu is het pas complex.

Er is een simpele manier. Verbindt de B-Box met de router (zoals in het originele scenario) en verbindt de B-Box ook direct met de TV (zoals in het standaardscenario van Proximus). Dit is eenvoudig, maar heeft een groot nadeel: je moet een kabel voorzien tussen de B-Box en de TV, wat in ons geval niet mogelijk is omdat alle technische installaties netjes weggestopt zitten ver van de televisie (die staat uiteraard in de living).

Plan B dus. We maken een nieuw VLAN (300, maar kies om het even welk nummer dat je nog niet gebruikt), maar we configureren daar geen routing of DHCP voor. In UniFi termen heet dat een “VLAN only”-netwerk. In dit netwerk moet je IGMP-snooping inschakelen, want digitale TV heeft dit nodig. Het netwerk mag zelf geen IP-adressen toekennen, want de B-Box moet dit doen voor jouw decoder.

Instellingen -> Netwerken -> Netwerk

Instellingen -> Netwerken -> Netwerk

Dan gaan we nog eens met kabels spelen. Sluit de B-Box aan op een switch (én op de router, er gaan dus 2 kabels weg van de B-Box: één naar de router en één naar de switch achter de router). Sluit daarna de TV aan op de dichtste switch (hier switch-living).

En dan nu de configuratie om dit allemaal te laten werken. De switchpoort waarop de B-Box is aangesloten moet geconfigureerd worden om al het verkeer te voorzien van een identificatie van het VLAN (taggen). Dit kan eenvoudig door in de instellingen van de switch de poort te selecteren en het “Switch poort profiel” op de naam van het netwerk te zetten (hier BelgacomTV met VLAN 300). Dit profiel wordt automatisch aangemaakt wanneer je een netwerk aanmaakt.

Links de switch met de B-Box (poort 8) met VLAN 300;. Rechts de switch waarop de TV is aangesloten (poort 3) met hetzelfde VLAN.

Links de switch met de B-Box (poort 8) met VLAN 300; rechts de switch waarop de TV is aangesloten (poort 3) met hetzelfde VLAN.

Op de switch-living gaan we ook het profiel aanpassen van de poort waarop de TV is aangesloten naar hetzelfde profiel.

Tussen beide switchen loopt één kabel, waarop de UniFi-controller automatisch alle VLANs zal doorsturen (de verbonden poorten van beide switchen hebben het All-profiel dat hiervoor zorgt), waardoor deze opstelling gewoon zal werken. Mocht je zelf al profielen aangemaakt hebben voor de verbinding tussen de twee switchen, vergeet dan niet om dit VLAN toe te voegen, anders gebeurt er niet veel.

Waarom dit werkt

Om naar digitale TV te kunnen kijken moet jouw decoder rechtstreeks verbonden zijn met de B-Box, anders kan die laatste niet verifiëren of het wel degelijk een decoder is. De decoder moet dus een IP-adres krijgen van de B-Box, en niet van jouw eigen router. We lossen dit op door een virtueel netwerk (VLAN) te maken waar onze router niet in tussen komt, en daar zowel de B-Box als de decoder aan te hangen. Hierdoor lijkt het alsof ze in hetzelfde netwerk zitten en krijgt de decoder zijn IP-adres. Tussen beide switchen loopt een trunk (verzameling VLANs) die, wanneer je de standaardinstellingen van Ubiquiti gebruikt, automatisch alle VLANs bevat. De switch living stuurt dan al het verkeer voor VLAN 300 (Belgacom) naar de juiste poort.

Kortom, het is niet alleen mogelijk om een Proximus TV aan te sluiten op jouw netwerk, het is, mits je de juiste apparatuur hebt, ook niet zo heel moeilijk. Men zegge het voort!