Switch de switch

Een minuut stilte graag, want mijn oude getrouwe Unifi Security Gateway nidavellir-ro-dc heeft eergisteren schielijk de geest gegeven. Na vijf jaar trouwe arbeid was de laatste verbouwing er waarschijnlijk te veel aan.

Nu leverde dat wel wat problemen op. Zoals trouwe lezers van deze blog weten is mijn setup nogal complex, en een router is een nogal belangrijk onderdeel van gelijk welk netwerk. Gelukkig waren de systeembeheergoden met mij, want er waren gelukkig een paar dingen die wel nog werkten. De TV bijvoorbeeld, want daarvoor vervult de b-box de rol van router. En de b-box zelf, die leek ook nog te werken. Dus we hebben snel het wifi-netwerk van de b-box geactiveerd zodat we nog internet hadden (en de access points uitgeschakeld, want die overstemden het signaal).

Dat is natuurlijk geen definitieve oplossing, en ik heb een snel een vervangexemplaar gekocht (wat gezien dit model niet meer gemaakt wordt niet zo eenvoudig was). Eens het exemplaar was aangekomen stelde zich wel een nieuwe uitdaging (om het in managementtermen te zeggen): hoe integreer je de nieuwe router in de bestaande infrastructuur? Want apparaten van Unifi moeten geadopteerd worden door de controller, maar die is onbereikbaar want die zit op een ander subnet - waar je niet aan kan zonder router …

Gelukkig wist ik wel nog hoe het netwerk in elkaar zat. Er zijn twee subnets; 192.168.0.0/24 voor servers en netwerkmateriaal, en 10.101.0.0/24 voor gewone PC’s en WiFi. Vanop het één kan je niet op het ander, en de controller zit uiteraard op 192.168.0.0/24. Bovendien zijn de poorten op de switch zo geconfigureerd dat je op de juiste poort moet aangesloten zijn, anders gebeurt er niets…

Vereenvoudigd netwerkdiagram

Gelukkig zijn er voor alle problemen oplossingen. We vervangen de oude router (die met het rode kruis hierboven) door de nieuwe, op dezelfde manier aangesloten. Zoals verwacht gebeurde er niets, maar er ging ook niets kapot. Tweede stap is om een vaste PC aan te sluiten op de netwerkverbinding van de netwerkprinter, opdat we op zijn minst al in het juiste subnet zitten. Omdat de router instaat voor DHCP geven we ook een vast IP adres.

So far, so good, en we kunnen ons aanmelden op de router. Nu nog de controller aan de praat krijgen. Gelukkig wist ik het IP-adres (leve documentatie) en wonder boven wonder werkte dat ook gewoon en kon ik mij aanmelden. Vanaf dan ging het “volgens het boekje” en kon ik de router adopteren. Na een beetje wachten werkte die, maar alle switches bleven wel disconnected. Gelukkig bleek de beproefde Windows-tactiek ook hier te werken en kwam alles terug groen na een herstart van iedere switch.

De controller wanneer alles terug werkt

Probleem opgelost! Straks de nieuwe uitdaging om de volledige setup te verhuizen, want we gaan ons huis verbouwen. Hoera!